Opstellingen

Een opstelling is een therapeutische werkvorm waarbij ik systemisch en holistisch werk. Dit houdt in dat ik kijk naar de samenhang van delen in het geheel en waarbij ik de systemische principes toepas.

Waemelslant 170, 'Praktijk Zoma'

Een opstelling kan je het beste zien als een soort levende stamboom. Tijdens een familieopstelling stel je je familieleden en jezelf op in de ruimte door matjes neer te leggen. Op deze manier wordt het energieveld naar de matjes gehaald. Ook worden de onderlinge verhoudingen en verstoringen in het systeem (veld) zichtbaar en voelbaar. De opstelling komt als het ware als een tableau-vivant tot leven.

Bij een opstelling maak ik gebruik van matjes of aanwezige personen (representanten). Het is ook mogelijk om een tafelopstelling te doen waarbij de leden op tafel gezet worden. Hierbij kun je denken aan het gebruik van houten poppetjes en edelstenen.

Door te kijken naar de verhoudingen en verstoringen kom je tot een bepaald inzicht. Samen gaan we kijken of we een beweging in gang kunnen zetten waardoor er heling kan plaatsvinden en we tot een oplossing van je vraagstuk kunnen komen.

Vormen van opstellingen
In principe kan alles opgesteld worden. Omdat alles met elkaar verbonden is en bestaat uit energie, kan met een opstelling het betreffende energieveld neergezet worden. Naast familieopstellingen is het ook mogelijk om een organisatie, bedrijf, vereniging, klas of (tijdelijke) groep op te stellen. Voor meer informatie over het opstellen van een klas kijk dan hier bij het Groepsgeluk Traject.

20160113_145638

Verder is het mogelijk om in een opstelling te werken vanuit de vijf verschillende niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel.
Voorbeelden zijn:

  • fysiek: organen, ledematen, pijn en vitaliteit
  • mentaal: keuzes maken, gedachtepatronen, verslavingen en wensen
  • emotioneel: angst, verdriet en boosheid
  • energetisch: chakra’s, intuïtie en ratio
  • spiritueel: zielen, innerlijk kind en dimensies

Ook voor kinderen is een opstelling een mooie methode om aan bepaalde vraagstukken te werken. Anders dan met volwassenen werk ik met kinderen voornamelijk met tafelopstellingen, opstellingen in je mind en tekeningen.

Een opstelling vindt één op één plaats tijdens een sessie holistische therapie of kindercoaching.